Στην πρώτη περίπτωση αναδεικνύεται η ηγεσία ως συνέργεια κάποιων ατόμων που εργάζονται σε μια επιχείρηση. Εδώ δεν υπάρχει ένας ηγέτης. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι και να κρατηθεί ζωντανό το όραμα της εταιρείας. Την ίδια όμως στιγμή το κάθε άτομο που ανήκει στην ηγετική ομάδα πρέπει να έχει και ατομικά την ικανότητα να επιτυγχάνει τους στόχους του. Σε κάποιες περιπτώσεις αναδεικνύεται μέσα από την ομάδα και λόγω των καταστάσεων κάποια αρχηγική φιγούρα. Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι να μεταμορφωθεί αυτή η φιγούρα σε one man show με αποτέλεσμα τη διεκπεραίωση από αυτόν όλων των διαδικασιών και αποφάσεων. Αν αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η ομάδα λειτουργεί με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υπευθυνότητες, συναποφασίζοντας. Η επιτυχία της εκάστοτε ομάδας αποφάσεων κρίνεται φυσικά εκ του αποτελέσματος που απαραίτητα πρέπει να συνοδεύεται και από ηγετικές ικανότητες. 
Στη δεύτερη περίπτωση, του ηγέτη ως ρόλου, ο ηγέτης αναλαμβάνει την επιχείρηση – οργανισμό με σκοπό την κερδοφορία και την επιβίωση ή επικράτησή της στην αγορά. 

Η ίδια περίπτωση για να μπορεί να λειτουργήσει εκ παραλλήλου με την πρώτη θα πρέπει να μην υπάρχουν άδικες αποφάσεις, να περιγραφούν και να χωριστούν οι ρόλοι του κάθε ατόμου, έτσι ώστε η αρχηγική φυσιογνωμία να αναλάβει χαρακτήρα μεταμορφωτή της επιχείρησης και οραματιστή αυτής. 

Το χτίσιμο μίας επιτυχημένης επιχείρησης δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά απαιτεί συλλογική προσπάθεια από μέρους όλων των μελών, όχι μόνο του ιδιοκτήτη. Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο συγγραφέας μπεστ-σέλερ, Robert Kiyosaki, το να συστήσει κανείς μια νέα επιχείρηση είναι σαν να φέρνει στον κόσμο ένα μωρό. Είναι κάτι που κάποιος δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, αντίθετα είναι προϊόν κοινής προσπάθειας. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ομαδική υπόθεση και μόνο οι ομάδες με τους ικανότερους συντελεστές έχουν πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους τους. 

Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι στο χέρι του εκάστοτε ηγέτη να οδηγήσει μια επιχείρηση στην επιτυχία, χωρίς τη βοήθεια των συνεργατών του. Αντίθετα, η πεποίθησή του και μόνο πως τα πάντα είναι έργο ατομικής προσπάθειας φτάνει για να οδηγήσει την εταιρεία στην καταστροφή. 

%d bloggers like this: